Agentul de pază de la Casa de Pensii Sibiu a recunoscut că lua mită între 50 și 650 lei
Redactat de COSMIN RUS in aprilie 15, 2025
Agentul de pază angajat la Casa Județeană de Pensii Sibiu a recunoscut în fața procurorilor că a luat mită în repetate rânduri. Doina Goie, consilier în cadrul Casei de Pensii a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce, la rândul ei, a recunoscut că a primit mită în mai multe rânduri.
La data de 11.04.2025, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, aflat în stare de arest la domiciliu – angajat în calitate de agent de pază la o societate de pază de drept privat, societate care are încheiat un contract de servicii de pază și protecție cu Casa Județeană de Pensii Sibiu, în calitate de complice al unui funcționar public al Casei Județene de Pensii Sibiu pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) și trafic de influență în formă continuată (24 de acte materiale).
“Din probatoriul administrat în această cauză s-a stabilit că, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, agentul de pază a intermediat primirea mitei de către funcționarul public menționat anterior sau a pretins foloase materiale în nume propriu, în condițiile în care lăsa să se înțeleagă că are o anumită influență pe lângă funcționarii publici ai instituției şi îi poate determina pe aceștia să îi favorizeze pe mituitori, referitor la acordarea consultanței de specialitate în domeniul ”dreptului la pensie”, la primirea, verificarea, înregistrarea cererilor/dosarelor de pensionare sau pentru acordarea ajutoarelor de înmormântare depuse la această instituție publică, pentru soluționarea favorabilă sau cu celeritate a cererilor menționate”, transmite DGA.
Foloasele materiale pretinse şi primite constau în sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 650 de lei, precum şi în produse alimentare.
De asemenea, în această cauză au fost încheiate 5 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Tribunalul Sibiu s-a pronunțat pentru 3 dintre acestea, hotărâri rămase definitive, astfel:
- la data de 17.03.2025 Tribunalul Sibiu-Secția Penală a condamnat o inculpată, funcționar public al Casei Județene de Pensii Sibiu, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, (11 acte materiale).
- la data de 13.03.2025 Tribunalul Sibiu – Secția Penală a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu cu un inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, la o pedeapsă de 2 ani închisoare și 6 luni, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani.
- la data de 17.03.2025 Tribunalul Sibiu – Secția Penală a condamnat o altă inculpată la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată, compusă din 2 acte materiale.
În ceea ce privește ultimele 2 acorduri încheiate în cauză, procurorul a sesizat instanța de judecată, urmând ca aceasta să se pronunțe la o dată ulterioară.
Urmărirea penală a fost efectuată de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciului Județean Anticorupție Sibiu.
La mijlocul lunii ianuarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a efectuat percheziţii domiciliare în 6 locaţii de pe raza localităţilor Sibiu, Răşinari şi Câinenii Mari, judeţul Vâlcea, precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu. Percheziţiile au fost dispuse în legătură cu săvâşirea unor fapte de corupţie de către un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, precum şi de către un agent de pază al acestei instituţii.
“Din probatoriul administrat s-a stabilit că în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, referitoare la emiterea deciziei de pensionare sau la calculul vechimii în muncă, reţinându-se în sarcina acestuia 10 infracţiuni de luare de mită. De asemenea, faţă de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru comiterea a 37 de infracţiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu, în condiţiile în care lăsa să se înţeleagă că are o anumită influenţă pe lângă funcţionarii publici ai instituţiei şi îi poate determina pe aceştia să îi favorizeze pe cumpărătorii de influenţă. Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare”, transmiteau atunci reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Citește și:
Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu
Nu uita!
Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.