Conflictul de Filarmonica de Stat, continuă
Redactat de COSMIN RUS in februarie 6, 2025
Conflictul dintre sindicaliști și conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu este departe de a se fi încheiat. Reprezentanții Filarmonicii au anunțat că spectacolul educativ din 7 februarie ar putea fi afectat de greva sindicaliștilor.
„Filarmonica de Stat Sibiu a aflat cu stupoare că SAIFS va sabota și spectacolul educativ de vineri, 7 februarie 2025, printr-o așa-zisă grevă de avertisment. Este a doua oară anul acesta când copiii au de suferit din cauza atacului concertart al sindicaliștilor împotriva managerul Cristian Lupeș. Acesta a hotărât că spectacolul va avea loc folosindu-se o inregistrare audio, din respect pentru public si grijă față de copii. Marți 4 februarie, SAIFS a transmis in scris faptul că in cazul in care instituția acceptă să plătească “un onorariu pentru fiecare membru de sindicat din cadrul orchestrei” atunci se vor “elimina orice motive de neînțelegere sau grevă”. Toate acestea, în condițiile în care muzicienii din orchestra Filarmonicii Sibiu au salarii cuprinse între 6.032 lei si 17.381 brut lunar, fondul de salarii al orchestrei fiind de aproximativ 850.000 lei/luna. Cu toate acestea, sindicatul insistă să introducă în CCM plata suplimentară, în baza Legii 8/1996 a drepturilor de autor, pentru concertele care depășesc o normă de concerte impusă de același sindicat. După ce, vinerea trecută, membrii sindicatului au refuzat să cânte la spectacolul “Spărgătorul de nuci”, organizat în coproducție cu Teatrul de Balet Sibiu, acum se prefigurează o nouă situație dificilă.
Membrii sindicatului se declară exploatați, hărțuiți și epuizați, în condițiile în care programul lor de lucru efectiv nu ajunge niciodată la 8 ore pe zi. De luni până joi, orchestra are repetiții între orele 10.00 și 13.00, cu două pauze. Este greu de crezut că alocă studiului individual celelalte 5 ore. Joi seara, se desfășoară concertul simfonic, a cărui durată este de aproximativ 90 de minute. Uneori, în prima parte a zilei de vineri, sunt programate concerte educative, ceea ce a încurcat considerabil planurile de weekend prelungit cu care se obișnuiseră până acum 5 ani. În aceste condiții, deși negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă au fost reluate, cea mai recentă întâlnire între conducerea Filarmonicii și reprezentanții sindicatului fiind chiar în această după-amiază, semnarea pare o misiune imposibilă, atâta timp cât SAIFS promovează clauze care exced sau încalcă legea în vigoare.
Începând cu luna noiembrie 2023, când a fost declanșat conflictul colectiv de muncă, și pe parcursul anului 2024, au avut loc 18 greve de avertisment. Fără excepție, acestea au fost programate în intervalul orar în care erau programate concertele. În 2025, avem deja o grevă produsă pe 31 ianuarie și una anunțată pentru 7 februarie. Ce va urma? Filarmonica de Stat Sibiu organizează concerte, sindicatul orchestrează greve” transmit reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu.
Ovidiu Dragoman, Director Casa de Cultură a Municipiului Sibiu / Teatrul de Balet Sibiu: “Observ cu regret cum acest grup restrâns de persoane din Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, generează în mod constant conflicte”.
„Este de neînțeles și inacceptabil modul în care un grup restrâns de persoane, din componența Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, își permite să dicteze direcția unei instituții publice de cultură din România, afectând activitatea artistică și profesională a celorlalți artiști, personal tehnic, administrativ și totodată afectând în mod grav interesul publicului din Sibiu.
Observ cu regret cum acest grup restrâns de persoane din Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, generează în mod constant conflicte menite să perturbe buna desfășurare a activității și care subminează în mod constant încrederea publicului în cultură.
Este inadmisibil ca cineva remunerat de o instituție românească de cultură, să acționeze împotriva intereselor culturale locale, ale publicului din Sibiu. Cum este posibil ca o direcție strategică importantă, aceea de educare a tinerelor generații și implicit a viitorului public, să fie sabotată într-un mod atât de cinic, chiar de către persoane care la rândul lor au copii? Cum este posibil ca șansa și bucuria copiilor Sibiului de a participa la un concert educativ să fie decisă de un grup restrâns de persoane, care pun interesele personale financiare înaintea interesului publicului? Cum este posibil ca acești oameni, în loc să contribuie la dezvoltarea și armonia artistică, adoptă o atitudine conflictuală, folosind tactici de dezbinare care nu își au locul într-o instituție de cultură de prestigiu?
În acest context, îmi exprim dezacordul față de aceste practici și subliniez că nu vom colabora, pentru evenimentele Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, cu nimeni care încearcă să obțină interese personale prin șantaj și manipulare continuă. Consider că acest grup a beneficiat suficient de toleranța managerială din trecut și că este momentul ca astfel de comportamente să înceteze.
Respectul pentru public, pentru tânăra generație și pentru viitorul cultural al acestei țări trebuie să primeze. Oricine activează în acest domeniu trebuie să înțeleagă că arta nu trebuie să fie transformată într-un instrument de șantaj sau de impunere a unor interese personale”.
Citește și:
Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu
Nu uita!
Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.