Muzeul Național Brukenthal – Jaful din Olanda nu trebuie politizat

Redactat de in ianuarie 28, 2025

Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal lansează un apel public la dialog. „Problema furtului din Olanda nu trebuie să fie politizată. Ar trebui să fie de fapt un motiv pentru a investi în muzee”.

“În urma audierii în Parlamentul României a reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României și ai Ministerului Culturii, facem un apel public către parlamentarii care au fost prezenți, au luat cuvântul și au făcut declarații de presă, să ne prezinte raportul acestora din momentul depunerii jurământului și până în prezent.

Fiind plătiți din bani publici, îi rugăm să ne prezinte activitatea desfășurată în Comisia de Cultură a Parlamentului României, precizând care sunt propunerile legislative la care lucrează și soluțiile concrete pentru următoarele probleme stringente:

– siguranța și protejarea patrimoniului cultural prezent în muzee;

– legea managerilor culturali;

– investițiile în restaurarea și modernizarea muzeelor și implicit a depozitelor, laboratoarelor;

– salarizarea personalului din muzee și lipsa numărului adecvat de specialiști, în contextul Ordonanței 156/2024 care  prevede  înghețarea angajărilor.

Suntem profund  dezamăgiți de calitatea  profesională a discuțiilor din cadrul audierii  din Comisia de cultură a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Din păcate, discursul membrilor Comisiei de cultură a Camerei Deputaților a fost unul abuziv, discriminatoriu și  lipsit de etică profesională, ajungându-se inclusiv la jignirea invitaților, iar acest lucru periclitează identificarea  unor soluții fiabile care să preîntâmpine astfel de tragedii culturale, în viitor. Considerăm că rolul parlamentarilor, în calitate de  aleși  ai poporului nu este acela de procurori de tip stalinist sau mari inchizitori, ci este unul esențial în procesul de modernizare a României, în toate domeniile, inclusiv cel cultural, în mod sistematic ignorat de decidenții politici.

Credem că audierea din Parlamentul României a fost tocmai un abuz al reprezentanților statului față de cei care sunt reprezentanți și responsabili în domeniul cultural, implicit angajați ai Ministerului Culturii. În acest context, cer public Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul României și Consiliului Național al Discriminării să ia act și să cerceteze cele întâmplate”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeul Național Brukenthal.

“Menționăm faptul că jaful celor patru lucrări de artă din Olanda nu trebuie tratat ca pe un subiect de afirmare politică și de influențare negativă și fracturare, fără argumente a opiniei publice. Cerem ca problema furtului din Olanda să nu fie politizată și să fie  de  fapt, un motiv de a căuta soluții și de a fi conștienți că trebuie să începem și investițiile în muzeele care au un patrimoniu extrem de valoros.

Trebuie remarcat faptul că având un deficit important de personal, cu  serioase probleme de finanțare a instituțiilor muzeale, dar având și o creștere a fondurilor proprii și a activității, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Național de Istorie a României din București sunt cele care au realizat în decursul istoriei muzeografiei românești cele mai importante expoziții în afara granițelor României. Efortul și implicarea managerilor culturali a făcut ca expozițiile de prezentarea a patrimoniului României peste granițe să fie, de multe ori, cele mai importante evenimente diplomatice și de afirmare națională.

Anul acesta Muzeul Național Brukenthal a primit acordul Galeriei Borghese să expună la Sibiu în 2025 o lucrare după Leonardo da Vinci,  iar în 2026 o lucrare realizată de Rafael Sanzio, fiind cea mai importantă colaborare muzeală din țara noastră și cele mai valoroase lucrări expuse în România! De asemenea, Muzeul Național Brukenthal este implicat în prezent în schimburi culturale și în expunerea unor lucrări din Italia și Marea Britanie.

Menționăm faptul că există o diferență enormă între munca unui manager cultural din România față de  aceiași poziție instituțională din străinătate. De cele mai multe ori, directori generali ai muzeelor sunt de facto „menajeri” culturali, fiind nevoiți, pentru a nu bloca activitatea instituțiilor, să rezolve diferite probleme de la curățenia în cadrul instituției, la zugrăvire și până la a se urca pe scară  în procesul de expunerea a pieselor.

În acest sens, facem un apel Guvernului României și Parlamentului României  pentru a  fi invitați la un dialog constructiv, care nu are rolul de a găsi vinovați, ci de a identifica, împreună cu autoritățile, situația  prezentă  ne  obligă și ne responsabilizează  să găsim soluții pentru începerea rezolvării problemelor stringente acumulate în domeniul cultural”, mai precizează Dr. Alexandru Constantin Chituță, manager Muzeul Național Brukenthal.

Citește și:

Tezaurul furat – Ministrul olandez de Externe a făcut noi precizări

Urmărește-ne pe #facebook și#instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background