Bujorul de Munte şi Junii Sibiului – sărbătoriţi la Gura Râului

Redactat de in iulie 2, 2024

Sâmbătă și duminică, la Gura Râului celebrăm bujorul de munte, tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești și pe Junii Sibiului, prima formație de dansuri populare din România, ale cărei rădăcini se găsesc în Gura Râului.

Comuna sibiană Gura Râului îmbracă din nou haine de sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni, când găzduiește o dublă sărbătoare: a XX-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte” şi evenimente aniversare Junii Sibiului – 80 de ani. Astfel, sâmbătă 6 iulie și duminică 7 iulie, retrăim frumusețea tradițiilor prin evenimente binecunoscute, ce s-au bucurat de mare succes la edițiile anterioare ale festivalului: Cina ca la stână, Jocul junilor din Gura Râului și Spectacole folclorice de excepție.

În cadrul festivalului, vor evolua Ansamblul folcloric „Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, Ansamblurile folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junilor Sibiului”, alături de interpreți de muzică populară mult îndrăgiți.

La opt decenii de activitate, Junii Sibiului vor fi sărbătoriţi la ei acasă, la poalele Cindrelului. Duminică, în premieră pentru acest eveniment, organizatorii propun publicului Concertul extraordinar „Paul Surugiu – Fuego și Junii Sibiului”, ce va aduce în prim-plan artiști de marcă ai folclorului românesc și momente coregrafice inedite.

„Junii Sibiului sunt povestea minunată care a dat mereu sens vieții mele. M-am născut și am crescut într-o familie în care jocul popular românesc a fost pus la loc de cinste, alături de costumele populare, cântecele din popor și dragostea pentru tot ce înseamnă satul românesc. Sunt mândră că și acum, la cei 80 de ani de existență a Junilor, Dumnezeu rânduiește să fiu sănătoasă, în mijlocul unor oameni minunați și să păstoresc această familie mare, de oameni talentați și dăruiți. Și că îi putem sărbători aici, la Gura Râului, locul binecuvântat de Dumnezeu, locul în care a început frumoasa poveste a Junilor Sibiului, ducând astfel mai departe visul tatălui meu.” , declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

PROGRAMUL FESTIVALULUI „BUJORUL DE MUNTE”

Sâmbătă, 6 iulie 2024

 • Ora 18, SCENA FESTIVALULUI, ÎN AVAL DE BARAJ
  • „Cina ca la stână” – Spectacol folcloric, susținut de:
 • Ansamblul Folcloric „Bujorul de Munte” – Gura Râului, Anastasia Păunescu, Maria Damian, Ștefania Boboc, Andreea Câmpean, Ruth Mezie
 • Maria Lepindea, Ileana Conțiu, Traian Stoiță
 • Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”
 • Ionela Răspop, Ioana Brad, Ilie Medrea, Alina Pinca, Gabriela Tuță, Adriana și Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu

Duminică, 7 iulie 2024

 • Ora 12, Jocul junilor din Gura Râului – în centrul comunei
 • Ora 13, SCENA FESTIVALULUI, ÎN AVAL DE BARAJ
 • În cadrul proiectului „Aniversare Junii Sibiului 80 de ani”:

-Recital folcloric

 • Ansamblul Folcloric „Veteranii Junilor Sibiului”
 • Camelia Cosma Stoiță, Nelu Albu, Alina Bîcă, Marcel Părău, Cristian Pomohaci

-Spectacol extraordinar Paul Surugiu FUEGO ȘI JUNII SIBIULUI

 • Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiță, Oana Tomoiagă, Ștefania Narenji, Sînziana Ștefan, Ioana Ștefan, Florin Boita, Liliana Laichici, Maria Butilă, Aurora și Săndel Mihai, Adrian Neamțu
 • Petrecere bănățeană, cu Liliana Laichici și Adrian Stanca

Citește și:

Strada Bruxelles, redeschisă circulației

Urmărește-ne pe #facebook și#instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background