Urşii de pe Transfăgărăşan vor fi relocaţi

Redactat de in iunie 29, 2024

Urşii care stau pe marginea Transfăgărăşanului vor fi relocaţi în Sanctuarul de la Zărneşti, judeţul Braşov. Pe lângă pericolul pe care îl reprezintă pentru turişti, aceşti urşi şi-au schimbat comportamentul, iar ”cerşitul la drum” a devenit principala lor sursă de hrană, astfel încât nu pot fi relocaţi în mediul natural.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, vineri, la o şedinţă de lucru pe Transfăgărăşan pe tema urşilor din zonă, alături de prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu, şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu: Jandarmeria Argeş, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Primăria Arefu şi gestionarul fondului cinegetic.

Potrivit Prefecturii Argeş, în urma şedinţei, s-a luat decizia ca urşii să fie mutaţi în sanctuarul de la Zărneşti.

”Problema acestor urşi trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente şi, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod. Situaţia de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiştii care aleg să ignore legea şi recomandările autorităţilor şi se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În acelaşi timp, se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiştii m-au informat că aceşti urşi şi-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerşitul la drum devenind principala lor sursă de hrană. Din păcate, relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan într-o altă zonă nu este o soluţie eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urşii în cauză au continuat să aibă acelaşi comportament, indiferent unde au fost mutaţi. Soluţia identificată este relocarea acestora într-o rezervaţie dedicată, unde să poată fi monitorizaţi şi îngrijiţi corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, citat de news.ro.

El a menţionat că va merge în judeţul Braşov pentru a discuta cu reprezentanţii Sanctuarului de la Zărneşti.

”Urşii de pe şoseaua Transfăgărăşan vor fi relocaţi. Toate exemplarele care ies acum în şosea vor fi duse într-o locaţie unde pot fi îngrijite. A avut loc o şedinţă de lucru chiar pe Transfăgărăşan, condusă de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate şi deja procedurile au fost demarate, iar ministerul va emite avizele necesare. Deschiderea ministrului Mircea Fechet este una lăudabilă, discuţia a fost una aplicată şi în ceea ce priveşte cadrul legal şi finanţarea. Relocarea va fi făcută cu bani de la bugetul statului în aşa fel încât să nu fie o povară pentru autoritatea locală – Primăria Arefu. Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toţi cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urşii de pe Transfăgărăşan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urşi. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului”, a afirmat Dragoş Predescu, prefectul judeţului Argeş.

Citește și:

Madrigal – Ritualuri

Urmărește-ne pe #facebook și#instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background