FITS, ziua 6 – John Malkovich la Fabrica de Cultură

Redactat de in iunie 26, 2024

Cea de-a șasea zi de FITS aduce în fața publicului spectacole captivante de teatru, muzică și dans, dintre care cinci sunt cu acces liber.

Conform tradiției, FITS prezintă în perioada festivalului, care anul acesta are loc între 21 și 30 iunie, FITSRecomandă – o rubrică informativă cu cele mai captivante spectacole ale zilei.

Recomandări 26 iunie:

Misterul focului – Creaturi mistice dintr-o altă lume au venit pe pământ, aducând cu ele o insectă uriașă ce poartă cu ea un ou. Pietonala Nicolae Bălcescu, ora 12:00 si 21:30

Creaturi mistice dintr-o altă lume au venit pe pământ, aducând cu ele o insectă uriașă ce poartă cu ea un ou. Înăuntrul oului se află un dar special pentru omenire, iar cheia acestui mister este focul. Creaturile își doresc ca oamenii să deslușească taina uriașului ou, pe care îl păzesc și îl lasă să plutească deasupra publicului. Apropie-te de aceste călăuze costumate în alb și de misterioasa lor insectă sau urmează-le spre cuiburile lor și vei primi un dar formidabil…

Milk – Athanor Academy, Germania, Sala Cavas a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, ora 17:00

Astăzi ne-am pierdut constituția umană. Dacă vom avea curajul, ne vom lăsa pierduți. Am încercat să găsim ceva. La început, a fost disperarea… apoi, a devenit din ce în ce mai bine, precum o stare de extaz care se sfârșește în nebunie, haos, iar apoi se domolește. Ne azvârlim trupurile. Iar apoi… dezorientare. Lipsă de identitate. Alb. Nu. Nu. Nu. Alb. Unde. Cine. Durere. Zbor. Trup. Unde. Departe. Undeva, mă topesc, mă dizolv, precum laptele. Undeva, sinele meu se topește, iar povestea-mi aparține. Viața este nebunia morții. Trăiască morții, căci trăim prin ei.

Cineva are să vină – un spectacol de Jon Fosse, Regia: Chris Simion – Mercurian, Teatrul GONG – Sala parter, ora 18:00 si 22:00

Spectacolul spune povestea unui cuplu aflat în impas în încercarea lor de a se reconecta. El și Ea – un cuplu ca oricare altul, cu visuri, idealuri, nesiguranțe – pășesc pragul unei case retrase, pe malul mării, cu scopul de a se regăsi. Îi așteaptă însă o pustietate greu de suportat și o presimțire că cineva o bântuie pe Ea. O certitudine chiar a faptului că Cineva are să vină. Spectacolul mizează pe mister și suspans, în căutarea esențelor. Un teatru al tăcerilor, o poveste despre (ne)comunicare.

În singurătatea câmpurilor de bumbac / John Malkovich – Ingeborga Dapkunaite – un spectacol de Bernard-Marie Koltès, Letonia, Germania, SUA, Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala Faust, ora 19:00

„Dacă ați ieșit la ora asta și într-un asemenea loc, înseamnă că trebuie să vreți ceva, iar eu vă pot fi de ajutor.” Un dealer și un client se întâlnesc în „singurătatea câmpurilor de bumbac”, în miez de noapte, într-un spațiu conceptual. Cei doi pornesc într-un dans al vorbelor, dar detaliile și obiectul înțelegerii lor rămân învăluite în mister. În schimb, asistăm la un dialog primejdios, cu vorbe alese cu măiestrie, despre dorință și împlinire, rațiune și simțire, putere și sexualitate. Un text esențial al dramaturgiei universale într-un spectacol care pune în lumină la modul exemplar virtuozitatea actoricească.

Un cuplu excentric – De: Romina Krause & Sebastian Guz, Spania, Franța, Argentina, Piața Habermann, ora 19:30 si 21:15

FRIKIS, un cuplu de comedianți trăsniți și excentrici ale căror trucuri magice, acrobații și momente de muzică și dans se combină într-un show comic de excepție. „Ea” are un talent înnăscut de a străluci pe scenă… dar nu e chiar în toate mințile, iar șansele să strice spectacolul sunt infinite. „El” este un tip meticulos și un optimist convins care, deși supus ridiculizării, reușește să țină piept șicanărilor repetate ale soției sale. Din fericire, în final, iubirea îi ajută să scape cu bine din acest spectacol haotic și plin de imprevizibil.

Giant Gospel Choir sings…! – Music for London/ Giant Gospel Choir, Marea Britanie, Biserica Parohială Romano-Catolică „Sfânta Treime”, ora 20:00

„Nu pot exprima în cuvinte cât de minunați au fost. A fost o adevărată onoare să îi avem alături de noi, iar reacțiile vorbesc de la sine. Vă mulțumim foarte mult! A fost o plăcere să îi auzim pe fiecare în parte. Sunt extraordinar de talentați și, fără îndoială, ne-au adus nespus de multă bucurie.” – Mail Metro Media. Dintr-un punct de vedere, muzica celor de la Giant ar putea fi definiția de dicționar a ceea ce înseamnă gospel.

SOL INVICTUS – Hervé Koubi, Franța, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, or 21:00

„Un manifest închinat vieții. Sol Invictus va fi Luminos, Generos și Universal. Mereu la granița dintre fizicalitatea hip-hopului și o elevație clasică, Sol Invictus este declarația mea de dragoste față de dans, față de trecutul, prezentul și viitorul său. Este sărbătoarea legăturilor dintre noi, cele ale vieții prinse în ciclurile anotimpurilor. Să renaști și să redescoperi copilăria. O, da, să dansezi ca un copil! În imensitatea universului aș vrea ca Sol Invictus să fie o scânteie la fel de strălucitoare ca o viață plină de bucuria de a dansa… împreună.”

Emigranții (online) – De: Slawomir Mrozek, Regia: Dan Glasu, România

Piesa de teatru „Emigranții” a fost publicată în 1974 și este una dintre cele mai faimoase scrieri ale lui Sławomir Mrożek. Acțiunea se petrece în noaptea de Anul Nou, în subsolul în care locuiesc doi imigranți: un pseudo-intelectual exilat politic și un muncitor pe șantier. Primul își dorește să scrie o carte, pe când al doilea economisește bani în speranța că se va întoarce acasă și va construi o locuință pentru familia sa. Ideea centrală a piesei „Emigranții” este dezumanizarea. Ca o comedie neagră, textul se desfășoară într-o criză existențială în care expatriații își pierd atât simțul identității cât și pe cel al umanității.

The Blind – Regia: Jerzy Zoń, Polonia, Piața Mare, ora 22:30

Acest spectacol outdoor surprinde o condiție acută cu o simptomatologie de mecanisme contemporane, alegeri iraționale, frică, minciună și dezinformare. Ceea ce ieri părea să fie doar ficțiune, azi se poate transforma în realitate. Se vor purta frumos unul cu celălalt și se vor mușca unul pe altul. Își vor crea un zeu al albului și un iad alb. Vor porni o cruciadă. Vor provoca durere, vor repeta vechile gesturi de tandrețe și vor atinge străfundurile desfrâului.

The Backs(l)ide – De: Sean Russell, Regia: Beth Vyse, Marea Britanie, Sala Cavas a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, ora 23:00

În Anglia anului 1666, Shakespeare este mort, iar domnia puritană a lui Cromwell s-a încheiat în sfârșit. După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Charles al III-lea a devenit noul rege al Angliei. Libertin și bun de nimic, el refuză să învețe din greșeli și își neglijează atribuțiile regale, spre disperarea fratelui său vitreg, Solomon Spare. Un spectacol cu de toate, dar mai ales cu haos, care pune sub semnul întrebării importanța monarhiei și imaginează ce s-ar întâmpla dacă am aluneca pe coaja de banană.

Citește și:

Sibiul Aleargă

Urmărește-ne pe #facebook și#instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Previous post

Sibiul Aleargă


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background