Testare neinvazivă pentru copiii cu astm bronșic

Redactat de in septembrie 27, 2023

Copiii care suferă de astm bronșic vor fi diagnosticați și testați printr-o metodă neinvazivă în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Testarea se face prin intermediul dozării oxidului nitric fracționat în aerul expirat (dozarea FeNO). Acesta este un test util pentru obținerea controlului astmului bronșic, considerat cea mai frecventă boală cronică a copilului din România.

„Interpretarea rezultatelor obținute după dozarea FeNO este utilă atât pentru diagnosticul astmului bronșic, cu precădere a celui de cauză alergică, dar și pentru a prezice răspunsul la tratamentul de fond cu corticosteroizi inhalatori. Eficiența corticoterapiei inhalatorii, ca tratament de fond în cadrul astmului bronșic, a fost evaluată în cadrul a numeroase studii. De asemenea, cercetările medicale au abordat problematica modulării terapiei de fond în astm, prin corelații cu valorile obținute în urma dozării oxidului nitric (NO) în aerul exhalat”, a declarat dr. Iulia Simina, medic pneumolog și pediatru în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Măsurătorile concentrației de NO se efectuează în timp real, cu ajutorul unor aparate prevăzute cu un ecran, adaptat categoriilor de vârstă.

„După un inspir profund, pacientul prinde piesa bucală în gură și efectuează expirul. Pentru menținerea constantă a fluxului expirator, i se solicită pacientului să mențină un indicator de la nivelul aparatului între două repere, pe parcursul unei perioade de cel puțin 6 secunde. Dacă este necesar, manevra se poate repeta peste circa 30 de secunde”, explică dr. Iulia Simina prin intermediul comunicatului de presă amintit.

Măsurarea FeNO este așadar o metodă neinvazivă, rapidă și ușor de efectuat, care evaluează răspunsul pacientului la tratament, ajută la prescrierea corectă a tratamentului, susține identificarea pacienților care necesită continuarea tratamentului și totodată ajută la diferențierea  astmului între eozinofilic (allergic) și non-alergic.

Testarea se va face gratuit pentru copiii internați în cadrul Compartimentului Pneumologie Copii, datorită achiziționării de către Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a unui analizor performant pentru măsurarea oxidului nitric fracțional în inflamația căilor respiratorii.

„Ne dorim ca în permanență să dotăm spitalul cu aparatură de ultimă generație, care să susțină atât un diagnostic cât mai precis, cât și o îmbunătățire a calității serviciilor de care beneficiază pacienții noștri. Utilizarea FeNO în evaluarea astmului bronșic reprezintă un progres în medicina respiratorie și ne bucurăm că această metodă modernă de testare este acum disponibilă și la nivelul spitalului nostru”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Astmul bronșic este considerat cea mai frecventă boală cronică a copilului din România, fiind responsabilă de un grad ridicat de absenteism școlar și de o afectare serioasă a dezvoltării fizice și intelectuale a copilului. Se apreciază că aproximativ 1 din 20 de copii de vârstă școlară din România suferă de astm bronșic.

Citește și:

Prins de două ori la volan cu permisul suspendat

Urmărește-ne pe #facebook și#instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lumeAICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background