Românii, forțați să achite prețuri mai mari decât prețul pieței la gaze

Redactat de in mai 30, 2023

Românii forțați, să achite prețuri mai mari decât prețul pieței la gaze.

În anul 2022 foarte multe voci cereau reglementarea prețului la gaze de ”dragul consumatorilor”, acum este liniște, chiar dacă prețurile în piață sunt mult sub cele din anul trecut.

Evoluția prețului gazelor pe bursa TTF in ultimii 2 ani

Prețul plafonat la gaze este astăzi mai mare cu 25% decât prețul pieții la consumatorii casnici și cu 38% mai mare decât prețul pieții la consumatorii non casnici.

Evoluția prețului gazelor pe bursa TTF în data de 29 mai 2023

Dacă luăm în considerare evoluția prețului lunar previzionat pentru fiecare lună pentru următoarele 12 luni (preț futures TTF): prețul plafonat la gaze este mai mare cu 5% decât prețul mediu al pieții la consumatorii casnici și cu 21% mai mare decât prețul mediu al pieții la consumatorii non casnici.

Tabelul 1 Consumatori casnici

 

Tabelul 2 Consumatori non casnici

Românii forțați să achite prețuri mai mari decât prețul pieții la gaze?

Practica la furnizori este să achiziționeze gazele în sezonul cald, când prețurile sunt mici și să le vândă în sezonul rece.
Astfel, apreciem că prețul plafonat la va fi mai mare cu cca. 15% decât prețul mediu la consumatorii casnici și cu cca. 29% mai mare decât prețul mediu la consumatorii non casnici.

Cât se achită în plus?

Concret un consumator casnic care locuiește într-o casă medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 1.500 lei/an.
Pentru un apartament încălzit cu gaze medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 900 lei/an. O societate comercială care are un birou încălzit cu gaze va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 3.200 lei/an.

”Protejarea consumatorilor” duce, de fapt, la un preț mai mare?

Așa cum s-a întâmplat, și în alte situații în care statul a intervenit (2009, 2018), cu scopul de a proteja consumatorii, aceștia au ajuns la final să achite mai mult decât în lipsa unei astfel de interveții:

  • în anul 2014 la finele perioadei de ”amânare a costurilor reglemenate”, demarate în anul 2009, consumatorii reglementați au achitat cu cca 2% mai mult decât în situația în care nu s-ar fi aplicat ”măsura de protejare a consumatorilor
  • în anul 2020, la finele perioadei de aplicare a OUG 114 consumatorii reglementați au achitat cu cca 8% mai mult decât în situația în care nu s-ar fi aplicat ”măsura de protejare a consumatorilor

Sursa: Dumitru Chisăliță, Președinte la Asociația Energia Inteligentă

Citește și:

ANM anunță ploi torențiale: cod galben în vestul județului Sibiu în timp ce vestul țării se află sub cod portocaliu

Urmărește-ne pe #facebook și #instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lume AICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background