„Hora de la Rusca” revine și în acest an în localitatea Sebeșu de Jos

Redactat de in mai 30, 2023

„Hora de la Rusca” revine și în acest an în localitatea Sebeșu de Jos.

Satul rămâne viu atunci când portul și tradiția este păstrată de oamenii locului.
„Hora de la Rusca” mai mult decât tradiție sau dans popular, este o sărbătoare de suflet pentru sebeșeni.

Hora de la Rusca

„Hora de la Rusca” revine și în acest an în localitatea Sebeșu de Jos.

Hora de la Rusca a rămas obiceiul care le-a marcat istoria şi fiinţa celor din Sebeșu de Jos. De mai bine de 200 de ani, au jucat-o pe platoul Rusca cu ocazia Sărbătorii Rusaliilor.

O horă înnodată unică, moştenită de la strămoşi şi păstrată pentru că în nodurile ei se găsesc azi amintiri comune oricăror generaţii de vârstă din Sebeşu de Jos, pentru că au dansat-o cu toţii chemând la „Hora-n deal și hora-n vale”.

Despre localnicii din Sebeșu de Jos

Ceara curată de albine e, ca și aurul, inalterabilă. Se obține cu trudă, prin vechi procedee transmise din tată-n fiu.
Localnicii din Sebeșu de Jos, fiind cunoscuți ca și boștinari, au început să umble în toată țara încă din secolul al XVIII-lea după faguri și boștină (rămășițe de faguri rezultate după extragerea mierii).
Aceștia au construit teascuri făcute integral din lemn de stejar, unele dintre ele fiind vizibile și azi, pe valea râului Sebeș, care străbate localitatea.

Care este originea Horei?

”Originea Horei de la Rusca este legată direct de marele eveniment al răscoalei taranesti condusă de Horea, Cloșca și Crișan. În aceeași zi cu răscoala, a avut loc în satul acesta o mare acțiune de solidaritate, care s-a încheiat cu o horă comună. Hora prezintă caracteristic mai multe noduri, nodurile reprezintă valurile grele prin care a trecut poporul nostru, iar desfacerea nodurilor – încrederea poporului nostru în mai bine. Strămoșii nostri ne-au scos din anonimat, iar noi păstrăm aceeași horă, nu împrumutăm, nu facem din ea ceva comercial”, a declarat Dina Stoica.

”Hora de la Rusca” se va juca din nou în Sebeșu de Jos, pe 4 iunie

Satul rămâne viu atunci când portul și tradiția este păstrată de oamenii locului.
<<Hora de la Rusca>> mai mult decât tradiție sau dans popular, este o sărbătoare de suflet pentru sebeșeni. Și cum datina ne-o cere, vom îmbrăca duminică, 4 iunie 2023, portul popular la biserică, după care vom încinge Hora în mijlocul satului.
Fii mândru că aparții acestui loc și prinde-te în hora satului, duminică, după slujba religioasă.” a declarat pe Facebook, Elena Mangu, viceprimar al comunei Turnu Roșu.

Evenimentul începe de la ora 11:30 în centrul localității Sebeșu de Jos, apoi spectacolul va continua pe platoul de la Rusca de la ora 12:30.

Artiștii care vor fi prezenți la această sărbătoare sunt: Ionela Răspop, Geanina Gavrilă, Traian Stoiță, Paula Medrea, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiță și Ioana Brad.

Dansurile populare vor fi asigurate de: Ansamblul Folcloric ”Hora din Rusca” Sebeșu de Jos, Ansamblul ” Ia de la Turnu Roșu” și Ansamblul Folcloric ”Ceata Junilor”.

Proiect organizat de Primăria Comunei Turnu Roșu și Consiliul Local Turnu Roșu.
Eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Citește și:

Ce putem face săptămâna aceasta în Sibiu?

Urmărește-ne pe #facebook și #instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lume AICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?
Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0786200207 sau pe mail.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist

Background