Junii Sibiului aduc „Miracolul tradițiilor românești” la FITS 2023

Redactat de in mai 11, 2023

Junii Sibiului sunt parte din miracolul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu în această vară, cu această ocazie ansamblul folcloric lansează publicului și artiștilor o provocare: să se bucure de folclor românesc, din perspectivă tradițională și contemporană

Astfel, trei generații ale familiei Junii Sibiului și interpreți de renume ai muzicii populare își dau mâna cu artiști de top ai muzicii pop și ai operei într-un spectacol altfel dedicat tradițiilor românești. Premiera „Miracolul tradițiilor românești” are loc vineri, 30 iunie 2023, ora 20:00, în Piața Mare din Sibiu.

Inspirat de patrimoniul mondial UNESCO

Spectacolul „Miracolul tradițiilor românești” propune o călătorie muzical-coregrafică în zone etnografice ale României, prin obiceiuri, cântece și jocuri populare, pentru a evidenția, din perspectivă interdisciplinară, bogăția și diversitatea culturii noastre.

Conceptul original valorifică elemente de cultură tradițională românească aflate în patrimoniul universal UNESCO: cămașa cu altiță, doina, jocul fecioresc, Călușul etc., prezentate din dubla perspectivă a tradiționalului și contemporanului. Vor crea o punte între trecut și prezent artiștii ansamblurilor „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, Marcel Pavel și Vlad Miriță – nume reprezentative pentru muzica pop și operă, interpreți de renume ai folclorului nostru: Cornelia și Lupu Rednic, Gelu Voicu, Olguța Berbec și Remus Novac, Ina Chiriac, Ionel Chiriac, Sebastian Emanuel Stan, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Traian Stoiță, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Liviu Buțiu și Antonela Ferche Buțiu, alături de soliștii instrumentiști: Cătălin Iancu (țambal), Adrian Neamțu (taragot), Radu Dinescu (nai). Rolul de povestitor îi revine Iulianei Tudor, care va evidenția valoarea culturii tradiționale în context universal. Dirijori: Gabriel Popescu, Cristian Obrejan; coregrafia: Silvia Macrea, Theodor Vasilescu; asistent coregraf: Alesea Sas. Conceptul artistic este  semnat de Silvia Macrea și Iuliana Tudor.

Parte din povestea FITS

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” sunt parte din povestea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu de mulți ani, instituția fiind prezentă la numeroase ediții ale Bursei de Spectacole și oferind spațiu pentru ateliere desfășurate în cadrul festivalului. De asemenea, în anul 2015, Junii Sibiului au prezentat pe scena FITS spectacolul „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, iar Silvia Macrea, manager și coregraf, a susținut masterclass de dans popular la diferite ediții ale manifestării.

„Festivalul Internațional de Teatru este miracolul cultural ce cuprinde Sibiul de trei decenii încoace, așezând Sibiul și România pe harta celor mai mari festivaluri din lume, alături de Edinburgh și Avignon. Pentru Junii Sibiului, ansamblul care scrie istorie în conservarea și promovarea dansului popular românesc de aproape opt decenii, colaborarea cu acest festival a devenit o tradiție și ne bucurăm că, iată, și în acest an, putem vorbi., prin muzică, dans și obiceiuri, despre miracolul tradițiilor românești. Vă așteptăm așadar la o premieră specială ce pune în valoare România tradițiilor și Sibiul cultural” , a declarat Silvia Macrea, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Citește și:

Harta şpăgilor în spitalele din România | Sibiul pe locul 36

Urmărește-ne pe #facebook și #instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lume AICI.
#livecityfmsibiu

Nu uita!

Ești martorul unui eveniment sau ai informatii care ar putea deveni o știre?

Trimite-ne un mesaj la 0786200207, WhatsApp sau da-ne un mail


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background