Biblioteca ASTRA Sibiu, prezentă la „Future of Europe for Public Libraries”

Redactat de in martie 10, 2023

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a fost singura instituție din Româna prezentă zilele trecute la „Future of Europe for Public Libraries” – Digital Camp.

Evenimentul, desfășurat în Gent, Belgia, în perioada 6-7 martie, a cuprins numeroase expuneri, întâlniri de lucru și ateliere de dezbateri. Sesiunile informative și activitățile interactive din cadrul atelierelor au cuprins discuții utile privind viitorul bibliotecilor publice din Europa în contextul digitalizării.

Depășind paradigma tradițională, acestea devin platforme strategice în realizarea priorităților europene în ceea ce privește incluziunea și activarea cetățenilor, dar și spații culturale capabile să ofere medii de interacțiune moderne, adecvate intereselor și nevoilor membrilor comunității.

Alături de reprezentanții instituțiilor organizatoare, la eveniment au participat bibliotecari din Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România și Slovenia. Din România, singura instituție participantă a fost Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

„Atelierele organizate în mai multe grupuri de lucru au fost pentru noi o bună ocazie de a înțelege cum se petrec lucrurile în alte biblioteci europene, dar și de a disemina aspecte din activitatea bibliotecii noastre. Am observat că multe dintre bibliotecile publice europene, în special cele mari și cu tradiție, oferă deja utilizatorilor și publicului larg oportunități multiple de accesare, regăsire și utilizare a resurselor și informațiilor necesare, dar și spații alternative de interacțiune, studiu sau relaxare. Majoritatea bibliotecilor organizează și promovează acțiuni și evenimente destinate tuturor categoriilor de public, se mobilizează pentru identificarea unor surse alternative de finanțare și încearcă să își adapteze serviciile noilor cerințe și tendințe”, a declarat Alexandrina Aldea, bibliotecară în cadrul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Alte aspecte abordate în cadrul evenimentului „Future of Europe for Public Libraries” au fost cele referitoare la transformările produse de evoluția digitală și la redefinirea rolului și locului bibliotecilor publice în societatea contemporană și în cea a viitorului: transformare/ inovare/ incluziune digitală; evidențierea nevoii de reînnoire, adaptare și reinventare a bibliotecilor astfel încât să se armonizeze cu exigențele publicului contemporan.

Au avut loc discuții legate de utilizarea înțeleaptă a inteligenței artificiale; consolidarea cadrelor de colaborare între diferiți actanți din comunitate; necesitatea existenței unor parteneriate în zona public-privată; remodelarea percepției publicului și a atitudinii civice cu privire la bibliotecile publice și despre regândirea spațiilor bibliotecilor astfel încât acestea să ofere utilizatorilor noi oportunități de lucru în colaborare, de învățare sau dobândire de abilități.

ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

Urmărește-ne pe #facebook și #instagram

Ne poți asculta pe 98.3 FM în Sibiu sau de oriunde în lume AICI.
#livecityfmsibiu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background